středa 13. září 2017

SFA074 - Jan Faix – Marian Petržela: II



Spolupráce hudebníků a pedagogů Jana Faixe a Mariana Petržely začala již v roce 2000, kdy se setkali v bluesové a jazzové kapele BlueSense (2000 – 2002), jejíž jádro postupně přerostlo v již čistě autorskou groove jazzrockovou formaci Bob Saint-Claire (2005 – 2013). Vedle této tvůrčí linie společně objevovali také volnou improvizaci, free jazz a rozšířené techniky hry na nástroje v rozličných projektech, například s petrohradským kytarovým virtuozem Borisem Gagloevem. Jako duo začali hrát v roce 2005, zpočátku výhradně akusticky (Faix – klavír, Petržela – bicí a perkuse) a tak také tehdy natočili své první album Improvisations.
Od té doby oba hudebníci nabírali samostatně mnoho hudebních zkušenosti také s prácí s elektronikou. Marian Petržela především jako člen koncertní sestavy známého producenta Floexe a Jan Faix v různých žánrově rozdílných kapelách a projektech (např. Unifiction, Skrytý půvab byrokracie, Stratocluster, Let’s Bomb The Hell, Sova smrti či Count Portmon). Své současné umělecké postupy a inspirace se v loňském roce společně rozhodli zhodnotit také na druhém společném albu, natočeném ve studiu UHL Records, které od spolupráce na nahrávkách kapely BlueSense prodělalo také výrazně pozitivní vývoj. Základním přístupem byla při natáčení opět volná improvizace, tentokrát ovšem s širším instrumentářem i spektrem hráčských technik a s komplexnější studiovou postprodukcí.
Jako netrelease vychází album v péči labelů Polí5 a Signals from Arkaim, na němž v digitální reedici vychází také první studiová nahrávka dua, Improvisations (sfa073).

FREE DOWNLOAD

Jan Faix: Eowave Ribbon, ARP Quartet, MicroKorg, další klávesové nástroje, KP3, Olegtron, Simba Toys groovebox, Benidub Siren, Virensix Spiro, efekty, processing, kazety a walkmany, melodika, kaval, tibetské činelky
Marian Petržela: bicí, perkuse, KP3

Nahrál Michal Uhlíř v srpnu 2016 ve studiu UHL Records
Mix a master: Michal Uhlíř
Grafika: Jan Polanský

http://bandzone.cz/faixpetrzela
http://bandzone.cz/fan/janfaix?at=info
http://www.poli5.cz

http://www.uhlrecords.cz/



Žádné komentáře:

Okomentovat